Logistiek is constant in beweging
16 december 2021
Conventus III – Leiderschap, Communicatie en Zo(o).
17 februari 2022

Ruimte om te groeien, voor mens en organisatie

Sommige bedrijven worden doelgericht opgericht en anderen ‘ontstaan’. En het tweede is zeker van toepassing op Rinald Kloppenberg. Toen hij in 1998 zijn eerste onderneming oprichtte, had hij niet kunnen bevroeden waar het in 2021 toe zou leiden.

Met ondernemingen in de zorg, kinderopvang en vastgoed, heeft hij een veelheid aan competenties en diensten in zijn portefeuille. “Ik zie mij zelf als een facilitator, het beschikbaar stellen van ruimte om te groeien”, aldus Kloppenberg. En dat werkt. Dit geldt voor de bedrijven van Kloppenberg, maar zeker ook voor de mensen die er werken. “Mensen bepalen hier zelf waar dat ze brengt. Die vrijheid geeft ruimte, maar is niet voor iedereen weggelegd.”

DNA

Om onze mensen te helpen groeien, heeft de organisatie een document opgesteld dat houvast biedt, maar vooral de kaders geeft die de ruimte voor ontwikkeling juist mogelijk maakt. Dat klinkt tegenstrijdig maar is het niet. “Als je altijd vakantie hebt, voelt het niet meer als vakantie’ is een mooi voorbeeld van hoe dat werkt. Zo is het op de werkvloer ook. Natuurlijk zijn er kaders in onze organisatie, maar het argument wint het altijd van dat kader. Dat is de basgedachte van onze werkwijze. We noemen dat ons DNA. We vinden het belangrijk dat iedereen die voor één van onze organisaties werkt weet waar ons DNA voor staat en begrijpt waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Hierbij geven wij ruimte waarbinnen werknemers als mens uitgedaagd worden om zelfstandig te functioneren. PMvP zorgt dus voor ruimte en voorzieningen. Maar de mensen vullen dat zelf in.”

In het verleden heeft dat ook wel eens voor problemen gezorgd, bekent Rinald. Niet iedereen blijkt met die vrijheid om te kunnen gaan of bleek deze filosofie te begrijpen. Kloppenberg licht dat toe met een voorbeeld. “Als er geen budget voor onderhoud aan een pand is bepaald bijvoorbeeld, wil dat niet zeggen dat het er niet is. We verwachten dan dat je als manager dat budget zelf invult. Het is wel eens voorgekomen dat iemand daar geen invulling aan kon geven en het onderhoud dus bleef liggen. Als zo’n werkrelatie dan stopt, is het makkelijk om achteraf te roepen dat er geen geld voor onderhoud was.”

Maar meestal gaat het gelukkig goed, zeker nu we het DNA samen met de directeuren actief hebben vormgegeven en met diverse hulpmiddelen en documenten dat constant levend houden. Het leuke is dat de manier waarop de organisaties worden aangestuurd en gebruik maken van de ruimte die ons DNA biedt, veel overeenkomsten hebben, maar vooral ook veel van elkaars verschillen leren. De directeuren van de organisaties hebben veel aan het informele overleg met elkaar en leren op die momenten van elkaar. Dat is mooi om te zien en zo krijgt Kloppenberg de rol die hij graag wil; zo min mogelijk zelf aan de knoppen zitten maar alleen faciliteren en de club als geheel laten groeien.

Sinds 1998 is de groep van bedrijven van Kloppenberg niet alleen groter maar ook meer divers geworden. Inmiddels is hij actief in de thuiszorg, kinderopvang, ICT, logistiek en vastgoed. Steeds volgens hetzelfde principe; ruimte creëren om te groeien, voor mens en organisatie.

Kinderopvang

Dat de werkwijze van Kloppenberg bestendig is bleek onlangs in Arnhem. Daar nam na 18 jaar Susan Veenvliet-De Vries afscheid als hoofdbegeleidster van de Montessori kinderdagverblijf Sonsbeek, een van de diverse kinderopvangmethoden binnen de groep van Rinald Kloppenberg. Susan was vanaf de start van Montessori kinderopvang betrokken en voor veel ouders en kinderen een vast gezicht. Mede dankzij de inzet en input van Susan was het mogelijk om in 2003 de eerste Montessori kinderopvanglocatie van Nederland te openen.

Top